Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Χταπόδι μακαρονάδα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Το χταπόδι είναι αγαπημένος μεζές για τους περισσότερους.
Η χταποδομακαρονάδα όμως, είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά, που μπορεί κανείς να απολαύσει και αρέσει σε όλους.
Ειδικά στις νηστείες, είναι από τα πιάτα που πρωταγωνιστούν!



Χταπόδι μακαρονάδα

Υλικά

•    1 χταπόδι μεγάλο (1200 γραμ. ή 8 - 10 μικρά) φρέσκο ή κατεψυγμένο
•    2 ώριμες ντομάτες στο μούλτι
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
•    2 φύλλα δάφνης
•    2 - 3 κόκκους μπαχάρι
•    1 πρέζα θυμάρι
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ξύδι
•    500 γραμ. μακαρόνια Ν°6
•    3½ φλυτζ. τσαγιού νερό

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Πλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι και καθαρίζουμε καλά, το κεφάλι και την κουκούλα.
(Επειδή θέλει πολύ βράσιμο, καλύτερα να το κάνουμε στη χύτρα).
Βάζουμε στη χύτρα 1 φλ. τσαγιού νερό, το ξύδι, το χταπόδι και το βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15'.
(Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60' βράσιμο και πολύ περισσότερο νερό).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Ανοίγουμε την χύτρα, σουρώνουμε το χταπόδι, (το οποίο θα πρέπει να έχει μαλακώσει), το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το κόβουμε σε κομμάτια.

Βάζουμε τη χύτρα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για 2' ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε για 2', να πάρει βράση και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το θυμάρι, το αλατοπίπερο και τα 2½ φλ. νερό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε στη χαμηλή πίεση, για 15' - 20' μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του.
(Αν δεν το βράσουμε σε χύτρα, θέλει περίπου 60' - 75' βράσιμο, σε μέτρια φωτιά και πολύ περισσότερο νερό).


Βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντέντε (να κρατάνε λίγο) και τα σουρώνουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χταπόδι μακαρονάδα
Ανοίγουμε τη χύτρα, τη βάζουμε πάλι στη φωτιά, κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια (στη χύτρα με το χταπόδι), ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

Έπειτα από 1' αποσύρουμε την χύτρα από το μάτι και σερβίρουμε.

-- Ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το μέγεθος του χταποδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου