Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια




ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
500γρ φάβα
1 κιλό κρεμμύδια
ελαιόλαδο
ξύδι βαλσαμικό
μέλι ή ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι, λεμόνι

ΟΔΗΓΙΕΣ
Ξεπλύντε τη φάβα δυο τρεις φορές σε τρεχούμενο νερό. Βάλτε τη σε μια κατσαρόλα να βράσει με αρκετό νερό ώστε να σκεπάζεται καλά. Ξαφρίστε τη και προσθέστε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας λάδι και αλάτι. Σιγοβράστε τη για 1-1/2 ώρα μέχρι να χυλώσει. Προσοχή όμως γιατί «πιάνει» εύκολα, οπότε που και που ρίχτε λίγο νεράκι.
Βάλτε τη στο μπλέντερ μαζί με λίγο λάδι και λεμόνι για να πάρετε έναν ομοιόμορφο χυλό, που να μην είναι πολύ αραιός, αλλά να θυμίζει πουρέ πατάτας. Εγώ την περνάω μετά και από λεπτή σίτα για να γίνει ακόμη πιο βελούδινη στην υφή.
Όσο γίνεται η φάβα ετοιμάστε τα κρεμμύδια. Κόψτε τα στη μέση και μετά κάθε μισό σε τρία κομμάτια.
Βάλτε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει προσθέστε τα κρεμμύδια. Γυρίστε τα για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν προσθέστε αλάτι και χαμηλώστε τη φωτιά.
Μόλις απορροφήσουν τα υγρά τους, ρίχτε μια κουτ. σούπας ζάχαρη ή μέλι, σβήστε με 2 κουτ. σούπας ξύδι και αφήστε τα να καραμελώσουν.
Σε ένα πιάτο βάλτε 3-4 κουταλιές φάβα, περιχύστε με λεμόνι και ελαιόλαδο και γαρνίρετε με τα κρεμμύδια. Φοβερός μεζές με λαγάνα ή ό,τι άλλο ψωμί σας βρίσκεται.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου