Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΠΑΡΗΣ


Συστατικά συνταγής
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι φάβα που έχουμε ξεπλύνει και σουρώσει
5-7 φλιτζάνια νερό
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
2-3 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξίδι
Για τη σάλτσα της κάπαρης
500 γρ. κάπαρη που έχουμε μουλιάσει και ξεπλύνει
μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτές ή 2 μεγάλες ώριμες τομάτες αλεσμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Οδηγίες συνταγής

Μουλιάζουμε από το βράδυ την κάππαρη για να φύγει η γεύση τουρσιού που έχει.Ζεσταίνετε 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για να πάει παντού το λάδι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάσει τη φάβα κατά 5 εκ. Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 1/2-2 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσει, μέχρις ότου διαλυθεί εντελώς η φάβα. Όσο βράζει η φάβα, προσθέτουμε κι όσο νερό χρειάζεται.Όταν η φάβα αποκτήσει την υφή αραιού πουρέ πατάτας, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όσο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ξίδι θέλουμε. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για 1-2 ώρες.

Για τη σάλτσα κάπαρης, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνουν διαφανή και να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε επί 5 λεπτά για να δέσει το μείγμα. Ρίχνουμε μ την κάππαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όσο αλάτι, πιπέρι και κανέλα θέλουμε και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτοντας λίγο νερό, αν το κρίνουμε απαραίτητο, για να μην μας κολλήσει το μείγμα. Το βγάζουμε, στη συνέχεια, από τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει τη θερμο κρασία του δωματίου. Το σερβίρουμε ως γαρνιτούρα της φάβας ή συνοδευτικά, σε ξεχωριστό μπολ.

Διάρκεια: 3 ώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου